De mens

Marcel Janssen (1963) is gehuwd met de kunstenares en ondernemer Anita Waltman en de trotse vader van zijn dochter Sophie. Hij kan met recht een levens allrounder genoemd worden. Naast een zeer brede maatschappelijke (politieke) belangstelling zijn sport, natuur en cultuur de rode draden door zijn vrije tijd. Janssen was een talentvol judoka en voetballer en probeert nu op zijn racefiets van bergen van de buitencategorie te winnen.

Janssen reisde met de rugzak naar vele afgelegen streken over de hele wereld. In 1993 ondernam hij met vier boezemvrienden een expeditie door de Amazone. Als schrijver/dichter publiceerde hij twee bundels en diverse gedichten in literaire tijdschriften. In zijn vrije tijd  bekleedde hij een aantal onbetaalde  nevenfuncties zoals bestuurslid IVN Land van Cuijk, voorzitter van de Brandweer Duikvereniging Cuijk, lid van het Programma Bepalend Orgaan bij N1 (omroep Nijmegen)en adviseur van het kunstpodium Expoplu in Nijmegen.

onderwijscafe

De coach

Marcel Janssen startte in 2005 zijn carrière als leiderschapscoach. Hij werd toen programmamanager korpsontwikkeling (cultuurontwikkeling) bij het politiekorps Limburg-Noord. Daarnaast werd hij de coach van zowel de korpsleiding, het regionaal Managementteam als tactisch en operationeel leidinggevenden. Janssen coachte leiders en managementteams om hen in hun kracht te zetten als coachende leiders maar werd ook ingezet als het dreigde mis te gaan. Denk hierbij aan een cultuurconflict binnen een afdeling of een leiderschapscrisis. Het cultuurprogramma waaraan hij leiding gaf werd achteraf door een externe auditcommissie als zeer succesvol beschreven.

Meer

Een organisatie verandert altijd op de werkvloer en dus niet in de directiekamer.

De functionaris

Op zijn 19e startte Marcel Janssen als agent in het Noord-Brabantse Cuijk. Daar werkte hij zo’n negen jaar in de dagelijkse politiepraktijk om van daar uit over te stappen naar het Politiekorps Limburg-Noord (1400 medewerkers). Daar zette hij als regionaal milieucoördinator de nieuwe politie milieutaak op. In Limburg-Noord werkte hij twintig jaar  in een brede range van verschillende functies zoals projectleider en chef meldkamer , senior beleidsmedewerker, hoofd bedrijfsbureau, programmamanager korpsontwikkeling en chef communicatie en persvoorlichting. Tussendoor was hij ook nog projectleider vanuit de Europese Gemeenschap om de politie van Estland voor te bereiden op toetreding tot de EU.

 

In 2010 maakte hij de overstap naar de welzijnssector en werd directeur van een cultureel jongerencentrum met een poppodium in Nijmegen.

Op verzoek van de gemeente startte hij kort daarop met de voorbereiding van een experimenteel samenwerkingsverband voor jongerenwerk met twee andere welzijnsorganisaties. In 2013 kreeg hij als manager de leiding over dit nieuwe samenwerkingsverband. In 2014 besloot hij echter met deze functie te stoppen en zijn oude passie als adviseur/coach weer op te pakken maar nu als zelfstandig ondernemer. Dit resulteerde in de geboorte van Janssen Coacht op 1 september 2014.

 

KLEI