Wandelen

Tijdens heisessies of een tweedaagse organiseer ik vaak wandelingen als intermezzo tussen twee programmaonderdelen in. Ik vraag de deelnemers van de sessie dan, in tweetallen of in kleine groepjes, een wandeling te maken en geef ze een vraag mee als gespreksonderwerp. Die vraag is altijd gerelateerd aan het doel van de dag. Als dat doel teambuilding is, kun je denken aan de volgende vragen; ‘Wat kan ik voor jou betekenen?’ of ‘Wat is de komende tijd jouw meest ingewikkelde persoonlijke opgave in je werk?’. Als het doel van de dag(en) meer inhoudelijk van aard is, kun je denken aan; ‘we hebben nu een nieuw organisatiemodel ontwikkeld maar wat betekent dat nu eigenlijk voor jouw gedrag in je dagelijkse praktijk? of ‘we gaan coachend leiderschap invoeren maar wat bedoelen we daar nu eigenlijk precies mee en wat betekent dat dan voor ons als leidinggevenden?’.

Ik voeg die wandel intermezzo’s tijdens sessies in om een andere dynamiek te creëren. Je komt in een andere omgeving, komt in beweging en loopt naast elkaar in plaats van dat je tegenover elkaar zit. Als je naast elkaar loopt hoef je de ander niet voortdurend aan te kijken en dat geeft sowieso al een andere dynamiek (interactie). De wandelingen geven rust en daardoor tegelijkertijd ook nieuwe energie.

Bij de evaluatie van sessie blijkt dat de wandelingen altijd een hoge waardering krijgen. Ik krijg regelmatig te horen dat deelnemers de wandelingen als het hoogtepunt van de dag hebben ervaren. Een greep uit de opmerkingen die ik de laatste tijd meekreeg:

  • ‘We hadden eindelijk eens de rust voor een goed gesprek met elkaar, daar komen we normaal nooit aan toe.’
  • ‘Door het wandelen ontstond er ontspanning. Het gevoel van ‘moeten’ verdween waardoor het gesprek vanzelf op gang kwam.’
  • ‘Ik werk al 10 jaar met die collega maar tijdens die wandeling hoorde ik dingen over haar/hem die ik nog nooit geweten heb.’
  • ‘Dat wandelen gaf me meer energie dan 2 uur met elkaar in dat zaaltje over een nieuwe missie te ouwehoeren.’

Samen wandelen kan dus een heel relaxed maar tegelijkertijd effectief middel zijn om bepaalde doelen te bereiken. Willen jullie ook eens wandelen? Dat kan!

Janssen Coacht begeleidt jullie wandelsessie graag. We formuleren samen vooraf het doel van de wandelsessie. Janssen Coacht formuleert de goede wandelvragen, regelt een gave locatie en evalueert met jullie de wandelgesprekken. Samen kijken we, op een ontspannen manier, wat we hier van kunnen leren en hoe we dat kunnen integreren in jullie dagelijkse praktijk.

Wil je meer weten? Mail dan maar even naar info@janssencoacht.nl